pátek 3. prosince 2010

Vánoční kaktus

Zygocactus truncatus (Schlumbergera truncata)
Vánoční kaktus jako klasický pichlavý kaktus nevypadá. Patří mezi listové kaktusy. Původem je rostlinou Jižní Ameriky, pralesů Brazílie, takže vyžaduje odlišnou péči než klasické kaktusy.
Přes léto jej zaléváme normálně jako jiné pokojové rostliny,  tak 1 x týdně, při letnění venku častěji. Vzhledem k tomu, že se jedná o rostlinu pralesů, letníme ji ve stínu stromů apod. Přímý úpal rostlina nesnese. Je dobré ji chránit i před přímým deštěm. Zygokaktus je citlivý na přemokření, zejméne chlad v kombinaci s přemokřením vede ke hnilobě kořenů. Není třeba jej ani nijak zvlášť přes léto přihnojovat. Stačí mu pravidelné přesazování, nejlépe začátkem jara do směsi  listovky, drnovky, pařeništní zeminy. Nesnáší vápník, takže trocha rašeliny nebo substrátu pro epifytní rostliny neuškodí.
Některé prameny uvádějí, že má mít před násadou květů chladnější (15 – 16 oC) a sušší období  Nové kultivary toto nevyžadují a nakvétají spolehlivě při začátku krátících se dnů.
Vánoční kaktus můžeme úspěšně množit řízkováním v kterémkoli období roku, kdy řeznou plochu 4 – 6 centimetrů (minimálně 4 články) velkých řízků necháme vyschnout a řízky zapíchneme do prohřáté zeminy. V případě přikrytí řízků fólií je nutné dbát o pravidelnou ventilaci.


1 komentář: